18-07-2013

LecturesM

Novel·les des del Maresme

Ara que som en temps de vacances, volem parlar d’alguns dels títols d’autors i autores de la comarca que han aparegut els darrers mesos i ho fem començant per les novel·les


Novel·la històrica sobre la carrera a les Amèriques

Cossetània Edicions ha publicat la novel·la històrica Negra memòria, de Mireia Vancells, una autora nascuda a Terrassa que viu a Premià de Mar des de 1996. El llibre va rebre el IV Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils Josep Lluís Savall 2012. L’inici de la trama se situa al Masnou i arrenca l’any 1845. Parla de l’època en què molts maresmencs creuaven l’Atlàntic i se n’anaven a ‘fer les Amèriques’. En concret, tracta les memòries de la carrera a les Amèriques del masnoví Gabriel Batalla, mostrant en primera persona les interioritats de la vida dels indians catalans i relatant les peripècies que el narrador es veu obligat a viure a partir d’aquell moment, alhora que explica amb detall la part més fosca d’alguns vaixells del Maresme que feien la carrera de les Amèriques.

Un total de ‘Seixanta mil paraules’

L’obra literària del mataroní Manel Subirats i Costa va prenent volada. Després del títol Aquelles nits de maig, dins el segell Edicions 1984, ara ha publicat una altra novel·la amb el suggerent títol de Seixanta mil paraules. Explorant les relacions humanes aquesta vegada, el protagonista del relat llegeix un matí l’esquela d’una dona que havia estat la seva amant quan ell era molt jove i ella vint anys més gran… el punt d’arrencada d’una narració sensitiva, subtil i exquisida, nova peça que encaixa en l’univers literari d’aquest autor.

El món de l’odontologia en una novel·la

I un altre autor mataroní, però que viu a Vilassar de Mar, J.P. Diví, que debuta amb la novel·la Sonrisas sin cargo, publicada per Editorial Paidotribo, en la col·lecció Straumann. Divertida i mordaç, narració que tracta com en una Barcelona en plena sequera, les obres de l’AVE i una recessió econòmica imminent, un dentista d’èxit projecta una gran ampliació de la seva clínica enmig d’un conflicte personal obert per les sospites de la infidelitat de la seva dona. Amb aquest punt d’arrencada es descriu un elaborat univers literari de personatges que sedueixen el lector i demostren que amb l’ofici de bon narrador, el paisatge de rerefons d’una clínica dental pot donar per molt.  L’autor és metge i cirurgià especialitzat en Estomatologia i ha estat professor col·laborador en diverses universitats espanyoles i conferenciant habitual en cursos i congressos.
Share on Facebook