20-06-2012

emiliteixidor

En record d’Emili Teixidor

 

Ahir ens va deixar l’escriptor Emili Teixidor, autor d’una extensa i variada obra literària que abasta més de quatre dècades

L’èxit de la novel·la, primer, i de la película, després, ‘Pa negre’ va popularitzar encara més aquest prolífic escriptor guardonat amb prestigioses distincions i premis literaris. Tanmateix, Teixidor ja feia molts anys que s’havia consolidat com a escriptor des que, a finals dels 60, iniciés la seva producció literaria amb llibres per a joves i per a infants, en un moment en què hi havia un buit  d’aquest tipus de novel·la en la literatura catalana.

Quan vaig començar a fer de llibretera, a mitjans dels 90, moltes d’aquelles històries infantils i juvenils d’Emili Teixidor ocupaven un lloc destacat a les prestatgeries. Recordo el personatge de la formiga piga, les aventures del qual van omplir una

desena de llibres. També ‘Dídac, Berta i la màquina de lligar Boira’, ‘El crim de la Hipotenusa’ i, sobretot, el que s’ha acabat convertint, amb gairebé trenta edicions, en el gran clàssic de la literatura juvenil ‘L’ocell de foc’.

Quan, l’any 2003, es va publicar ‘Pa negre’ Emili Teixidor feia temps que era un escriptor conegut i reconegut. No obstant això, va aconseguir captivar a molts lectors adults que encara no l’havien descobert. Aquesta obra el va encimbellar i quedarà com a emblema d’una trajectoria que ha captivat a lectors de totes les edats.

Podeu llegir la seva biografia en aquest enllaç de la pàgina de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana: Emili Teixidor.

Sílvia Tarragó

Foto: Ara.cat

 

zp8497586rq


Share on Facebook