10-04-2012

Valerià Pujol, 20 anys després

El passat 29 de març va fer 20 anys de la mort de l’escriptor, activista cultural i polA�tic Valerià Pujol (Premià de Dalt, 1952-1992).

En Valerià va ser, a més d’un escritor destacat, tot un referent per a diverses generacions i un dels principals impulsors de la cultura i la literatura comarcal, des del grup literari de La Font del Cargol, a Premià de Mar.

La seva vinculació amb El Maresme és visible en tota la seva trajectória vital i si bA� va ser un intel·lectual que va superar qualsevol marc, l’equilibri entre l’interA?s pel local i la projecció universalista, és ben visible en tot el seu treball.

20 anys després de la seva desapariciA?, la plataforma cultural i editorial de La Comarcal Edicions (www.lacomarcaledicions.com), en col·laboració amb el suplement de Cultura del diari El Punt Avui, impulsa aquest homenatge que té doble forma: en el paper imprès de la premsa i al nostre espai web.

La plataforma digital de La Comarcal Edicions (web i xarxes socials) recull els articles publicats a El Punt Avui, dels periodistes David Castillo, Rafael Vallbona i Albert Calls, que perfilen la trajectória vital i cultural de Valerià Pujol sota diver

ses perspectives.

Però també s’incorpora nou material, com ara una bibliografia de Valerià Pujol i el pròleg que Vallbona ha fet de la recent reedició del llibre de contes de VP, ‘Els conys saborosos’, publicat per Cossetània.

D’altra banda, per donar una visiA? més A�mplia del treball literari de VP, s’inclou una selecció d’alguns dels seus poemes i dos textos inèdits del llibre de relats ‘Claustre’, l’obra que Valerià va deixar a punt d’ediciA?, que es va perdre i que al cap de 10 anys de recerca Calls va localitzar en l’arxiu d’una editorial.

Els textos d’aquest petit homenatge a Valerià Pujol van estar durant 10 dies a la portada del web de la plataforma digital de La Comarcal, i es trobaven a Facebook i Twitter.A� Ara es poden localitzar en el Bloc d’aquest mateix espai web.

I un darrer i important esment: aquesta tasca no s’hauria pogut realitzar sense el suport de la fam·lia de Valerià Pujol. Un especial agraA?ment, doncs, a la seva mare, Carme Bosch; la seva germana, Adriana Pujol i el seu cunyat, Rafael Vallbona.

FOTO: Recital a la Universitat de Bellaterra (1974-75 aprox.).

zp8497586rq