12-06-2012

portada-Pantocrator-gran

‘El misteri del pantocràtor’, de Joan Riera, nou llibre publicat a La Comarcal

 

L’autor, vinculat al món del teatre i la cooperació, debuta com a escriptor amb aquesta trepidant novel·la d’intriga que incorpora història, art i sentiments

El misteri del pantocràtor‘ s’inicia amb el robatori de la coneguda pintura mural de l’absis de l’església de Sant Climent de Taüll, exposada al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

La principal sospitosa és una pintora d’Argentona que interferirà en la investigació policial, arrossegada per una ferida d’amor que la lliga a l’obra desapareguda. Ajudada per un restaurador que potser està ressentit amb el museu; una pedagoga no gaire ortodoxa i un prodigiós informàtic, aviat descobreixen que la pintura robada és una reproducció.

La recerca del mural autèntic i dels sospitosos durà als personatges a seguir les petjades dels diferents trasllats del Pantocràtor: des de l’arrencament de les pintures a Taüll l’any 1920, passant pel govern de Primo de Rivera, la fugida de la Guerra Civil a Olot i a París, i el retorn de les pintures a Barcelona durant el franquisme.

La novel·la transmet esdeveniments

 

de la vida real a través d’una ficció versemblant però agosarada i, al mateix temps, dóna agilitat a un discurs intimista i introspectiu.

Segons el seu autor, Joan Riera, “el tema principal bascula entre uns misteris artístics i d’intriga, i els sentiments amorosos dels protagonistes. L’eix vertebrador és l’amor en les seves diferents formes i manifestacions: la recerca, la seducció, la pèrdua, l’abandó, la ferida, la fugida, la trobada, l’esclat, la quotidianitat, l’ideal… “

Per escriure ‘El misteri del Pantocràtor’, Riera ha fet una extensa recerca documental a la Biblioteca i l’Arxiu del MNAC, al Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya i a l’hemeroteca de La Vanguardia.  També va visitar el Centre d’Interpretació del Romànic de la Vall de Boí i va consultar la Unitat d’Investigació Patrimonial dels Mossos d’Esquadra.

A la nostra secció ‘Biblioteca’ trobareu la fitxa del llibre: El misteri del Pantocràtor.

Presentació: Dijous 21 de juny, a dos quarts de sis de la tarda, a l’auditori B del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

 

zp8497586rq


Share on Facebook