15-10-2013

espai-literari-slogan-300x298

L’orfenat dels llibres

Dos periodistes obren una llibreria especialitzada en novel·les  autoeditades o de petites editorials. Autors gairebé desconeguts disposen del local per presentar i vendre les seves obres

 

Article d’Óscar Hernández publicat a elperiodico.com, dimecres 9 d’octubre de 2013.

Si ja és difícil publicar una novel·la sense autor reconegut, l’aval d’un premi literari o el suport d’una editorial, més complicat és exposar-la a la prestatgeria d’una llibreria. Aquesta és una de les principals barreres amb què es troben molts escriptors, aficionats la majoria, un cop que culminen les seves obres després de mesos o anys d’esforç. Molts opten per l’autoedició: van a una editorial i sufraguen el cost de, diguem-ne, cent exemplars. Primer els col·loquen a familiars i amics. Però després?

Amb la intenció d’ajudar a escriptors desconeguts, emergents o desafortunats, però amb obres interessants  ha obert a Gràcia la llibreria Espai Literai (Ramon i Cajal , 45). Dos periodistes barcelonins, Aureli Vázquez i Inma Santo , són els artífexs d’aquesta aventura, sobretot per impulsar-la en l’actual context de tancament de llibreries veteranes i amb història.

Un professor i un vigilant

«Inma i jo hem anat a presentacions i actes literaris d’obres autoeditades o d’editorials petites que tenen problemes per ser venudes. Nosaltres els oferim les dues coses», afirma Vázquez a la inauguració d’Espai Literari, on ja han acudit diversos d’aquests escriptors emergents a la recerca d’un buit en la prestatgeria.

«Una llibreria com Espai Literari és una gran oportunitat per als escriptors que no tenim el suport de les grans editorials. Ens faltava un lloc així», explica Javier de Pilar, autor de Las Estaciones Cautivas, una novel·la sobre un poble en el qual mai plou. De Pilar és professor d’escriptura creativa i redactor de la revista literària Taller de letras . La seva novel·la és una de les sorpreses que es poden trobar al nou local de Gràcia.

En una prestatgeria propera reposen tres exemplars d’una altra novel·la, Memòria eterna, los paladines de Dios . El seu autor és Juan Carlos Rojas, un vigilant jurat que ha aconseguit publicar gràcies a una petita editorial portuguesa «M’han publicat 100 llibres sense cost i he portat alguns per vendre’ls. Jo també veig molt necessària una llibreria com aquesta que ofereixi llibres autoeditats», apunta .

Espai Literari té altres objectius. Al local ja hi ha programades algunes presentacions i conferències. Demà , per exemple, dos autors explicaran com autoeditar un llibre, des de la impressió al cost final. «També volem fer tasts de vi amb llibre i tenim més idees», afegeix Vázquez, que ha acceptat també exposar i vendre curiositats artesanes com un fanzine camuflat un paquet de tabac o uns llibres clauer.

Més informació: Llibreria Espai LiterariShare on Facebook