26-07-2013

Lit

Més literatura des del Maresme

La poesia i l’assaig són els darrers gèneres que volem recomenar com a lectura estiuenca feta a la comarca

POESIA

Guia amb poemes del Maresme

Les Biblioteques Municipals del Maresme, per Sant Jordi, el mes d’abril, presenten cada any una guia de recursos que enguany han dedicat a la poesia local. Amb el títol El Maresme en vers, enguany les biblioteques proposen a través d’aquesta eina poder conèixer la comarca, els seus pobles i la seva gent, a través dels ulls dels seus poetes. El lectors trobaran en aquest recull, que s’ha publicat en format de calendari de taula, un poema d’un poeta local, acompanyat d’una il·lustració en cada full, a més d’una àmplia bibliografia del fons del qual disposen les biblioteques. D’altra banda, com a novetat aquest any 2013, a més del ja habitual format paper, la guia es publica en versió digital, en una APP gratuïta, accessible des de mòbils i tauletes. Aquest aplicatiu està disponible sota el nom de BibliosMaresme a Google Play i a Apple Store. També s’hi pot accedir escanejant amb el dispositiu el codi QR de la versió en paper.

Poesia en viu

El III Certamen de Poesia de Primavera ‘Poesia en viu’, celebrat el passat 25 de maig al Casal L’Aliança de Mataró, va fer visibles una llarga nòmina de poetes que han anat mostrant la seva obra al programa ‘Poesia en viu’, que impulsa Maria José Robledo a Mataró Ràdio amb tenacitat i convicció. A més de la lectura durant l’acte, que també va comptar amb el seu guiatge radiofònic i el de Maria Lluïsa Aranaz, n’ha sortit un llibre que deixa testimoni imprès de tota aquesta tasca en defensa de la poesia més propera. L’alcalde de Mataró, Joan Mora, va ser present a l’acte i va llegir el poema d’un dels autors participants. Del festival se n’ha publicat un llibre i editat un DVD amb l’acte sencer.

Poesia solidària

L’ONG Poesia en Acció, comandada pel poeta i professor masnoví Guillem Vallejo, any rere any continua entrellaçant solidaritat i poemes. De la Marató que organitzen el mes de juny a Barcelona –enguany la que fa 14– en surt un llibre amb poemes d’alumnes de les escoles i autors més coneguts. Els beneficis obtinguts de les activitats es destinen a entitats solidàries. El passat mes de juny va sortir el llibre i els guanys recaptats van anar per la plataforma contra els desnonaments.

ASSAIG I DIVERSOS

La història de l’Escola Pia

El llibre Escola Pia, 275 anys a Mataró, del Pare Joan Florensa, historiador de la capital del Maresme amb una àmplia obra i docent, és una aproximació rigorosa i sòlida a la trajectòria històrica de l’emblemàtic centre d’ensenyament pel qual han passat nombroses generacions. Aquest treball proposa, en clau documental i alhora d’assequible lectura, acompanyada d’imatges i gràfics entenedors, un itinerari per la construcció de l’Escola Pia. Apartats com la novetat del col·legi a Mataró, el cicle constructiu, l’ensenyament, la reestructuració, la seva projecció i les persones impulsores, així com notícia documentada i precisa d’alumnes i d’altres dades d’interès, perfilen un treball clau per entendre la vigència actual del centre.

Memòria de la Plaça Xica

I un altre títol centrat en la memòria de la capital del Maresme. En aquest cas de la mataronina Pilar González Agápito, que ha presentat el llibre La Plaça Xica, un petit món, on hi repassa la historia de les botigues d’aquest cèntric punt de la ciutat. Alhora, fa un recorregut pels establiments de la zona simulant un passeig, sortint de la Creu Blanca i baixant botiga per botiga fins arribar a la Peixateria. En el treball recull la memòria i els canvis viscuts pels comerços tradicionals del cor de Mataró i acosta al públic lector un tros de la història de la ciutat.

 

Llibre digital de la BMR

Pirates del fonema és una nova aportació a la cultura comarcal de la Biblioteca Martí Rosselló (BMR) de Premià de Mar. En document digital i a l’abast gratuït de tothom (es pot despenjar en diversos formats de la web de la biblioteca premianenca) aplega un recull de textos del grup literari “La Font del Cargol”, organitzat cap a l’any 1978 sota el lideratge d’autors com Valerià Pujol i Martí Rosselló, quan començava la represa de la cultura catalana i que va comptar amb integrants com Rafael Vallbona, Pep Bras, Maria Antònia Grau, Jaume Cases…

Literatura de l’Alt Maresme

Deu dies a Eivissa, de David Alenyà, la impressió del qual ha anat a càrrec de La Impremta d’Argentona, és un relat escrit en clau de diari, en el qual el protagonista, un home de mitjana edat, afectat per una pèrdua de valors que l’ha deixat indefens davant un món cada vegada més inhòspit, s’endinsa en un viatge iniciàtic, en una cerca del jo interior i de respostes a qüestions transcendentals, en el marc d’unes vacances a la mítica Eivissa. Precisament serà en aquesta illa mediterrània on es retrobarà finalment a si mateix, amb el seu jo veritable. Durant l’estada anirà col·leccionant experiències vitals i entrellaçant-se en el seu itinerari amb personatges amb qui compartirà anhels, inquietuds i esperances. Aquest és el segon llibre del maresmenc David Alenyà, que va començar la seva carrera literària amb Dones de Palafolls. Els pròlegs corren a càrrec d’Evelyn Ferri i Raül Ruiz. Tots dos coincideixen que en concloure el llibre el lector tindrà ganes de visitar l’illa i haurà passat una estona divertida i immillorable. Es tracta d’una obra àgil, divertida i carregada de viaranys que el lector pot anar descobrint.Share on Facebook