24-07-2013

RElats

Relats des del Maresme

Seguim recomenant lectures d’autors i autores de la comarca per llegir aquest estiu. Ara és el torn dels llibres de relats.

Una veu pròpia

Emergint com una de les veus literàries a tenir en compte de la literatura seriosa actual, l’autora del Masnou, Sònia Hernández ha publicat poesia i novel·la i ara ens presenta el seu recull relats La propagación del silencio, publicat per Ediciones Alfabia. En aquesta nova obra, Hernández ens presenta històries sobre la impossibilitat de la comunicació que ens fa plantejar-nos una profunda reflexió del món més excessivament comunicat de la història, el nostre en els temps actuals. Més ingredients dels relats d’aquets llibre són el silenci com a negació del llenguatge adquirit i pervertit al desprendre’s de la seva principal funció, en clau de ciència ficció distòpica i mirall literari d’una societat en la qual aquest llenguatge i els seus símbols són propietat d’uns pocs, com ja plantejava l’Orwell de 1984. El llibre presenta literatura d’alt voltatge que cal descobrir a través de la seva lectura. No es pot explicar. En temps de molta remor i obres d’encàrreg, aquesta proposta ens fa pensar que la diferència entre artista i artesà, fins i tot en la literaura, és més present que mai a la societat del segle XXI.

Narrativa negra

Crims.cat 2.0, antologia de relats de gènere negre publicada per Alrevés, obra d’Àlex Martín Escribà i Sebastià Bennasar, aplega la segona collita de narradors negre-criminals d’arreu dels Països catalans, un total de 15 relats. Autors coneguts com Jaume Benavente, Salvador Balcells o Lluís Llort, junt a d’altres que vénen amb força com Teresa Roig. Enmig de tot plegat, l’autor maresmenc Rafael Vallbona que hi aporta una història: Terra cremada (assaig sobre la corrupció), de registre ben actual i a la qual, per al lector maresmenc, és fàcil posar-hi ubicacions i coordenades localitzables.

20 Relats de la fi del món

L’antologia 20 relats de la fi del món, impulsada per l’editorial Otros Mundos, dirigida per Isabel del Rio, aplega una vintena d’històries finiseculars de ciència ficció, fantasia i gènere, amb pròleg de l’escriptor Jordi Sierra i Fabra. L’antologia ha sortit també simultàniament al castellà. Els beneficis obtinguts es destinen a finalitats solidàries i l’editorial treballa en el marc d’un projecte coooperatiu i participatiu. Del Maresme, el llibre inclou relats de Sílvia Tarragó, Alena Pons i Albert Calls.

Amor i bookcrossing

L’associació cultural Planeta Lletra, amb seu a Mataró i impulsada per l’escriptor Jordi Lopesino, empenta el treball de nous autors. I des de fa uns mesos, amb connivència cultural amb l’editorial Mundo Imaginario, dirigida per Claudio Landete, ha obert una col·lecció de llibres. El primer títol és Bookcrossing & Love. En el volum s’hi recull el treball de 15 escriptors que desenvolupen el que el títol evidencia: amor i llibres amb ingredients molt diversos, que desvetllen el treball d’autors que tenen molt a dir encara.

Contes antiautoritaris

El 7è recull de contes antiautoritaris aplega una vintena d’històries de ficció de temàtica llibertària. L’aportació anual d’aquest volum, editat des de Barcelona, contribueix a omplir un àmbit literari únic i ens acosta històries que aposten especialment pel seu contingut amb voluntat de transformació. Inclou un relat del periodista i escriptor maresmenc Albert Calls.

Històries de la llengua

L’estimem perquè és la nostra! és un llibre que acaba de publicar l’Associació de Relataires en Català (ARC) i que aplega més d’una trentena de textos de ficció (relats i poemes) al voltant de la llengua catalana. L’edició ha anat a cura de Cristina Balaguer Escriche i el llibre surt en uns moments en els quals s’estan vivint fortes agressions contra la nostra llengua. Hi inclou diversos autors maresmencs.Share on Facebook