13-03-2020

L’existència d’un “Llibre de comptas i notas” escrit vers el 1700 per Francesc Gelat, pagès de Santa Susanna, no només és un fet conegut des de fa anys, sinó que alguns fragments d’aquest “Llibre” varen ser publicats als anys noranta per Antoni Simón Tarrés en el seu volum Pagesos, capellans i industrials de la Marina de la Selva. Es tracta d’un text conegut, els continguts del qual han estat incorporats en els treballs d’història sis i set-centista. Tal i com el mateix Antoni Simon detalla, l’obra de Francesc Gelat està dividida en dos volums, un de menor i un altre de dimensions més grans que inclou la majoria dels seus escrits.

Xavier Soldevila i Temporal (Vic, 1968) és llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Girona (1991) i diplomat en Teologia per l’Institut de Teologia de la mateixa ciutat (1995). Els seus estudis sobre la

societat catalana medieval li han permès obtenir diverses beques, com la IV beca de recerca Joan Torró i Cabratosa de Torroella de Montgrí pel seu treball El Montgrí i les Medes a l’edat mitjana, la V beca Museu

del Suro de Palafrugell pel treball Suros i suredes al Baix Empordà medieval, o la 11a. Beca d’Investigació Vila de Malgrat de Mar publicada l’any passat amb el nom Entre el Capaspre i la Tordera. Orígens i primeres passes de Malgrat (segles X-XV).

Santa Susanna Orígens i Memòria (SSOM), una associació sense ànim de lucre que es va constituir el mes de febrer del’any 2007, com a resultat de les inquietuds d’una colla de gent per mantenir viva la memoria històrica del nostre poble, de la seva gent, les seves edificacions, els seus paratges naturals, els seus oficis, els seus costums i tradicions, els noms i denominacions autòctones i tots els seus elements més característics i identificatius.