20-01-2021

Aquest llibre que teniu a les vostres mans explica la història d’una institució de més de tres segles i mig: la de l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena de Mataró, que comença amb el testament que va fer l’any 1644 mossèn Jaume Sala i que acaba l’any 1998 quan obre les seves portes el nou Hospital de Mataró ara d’abast comarcal.

És un resum dels 354 anys dedicats a cuidar els pobres, sans o malalts, també els militars, els expòsits, que a mitjans del segle XX -arran del tsunami que arriba de l’Europa democràtica amb el maig francès del 1968 inclòs-, es crea un clima favorable a una profunda renovació sanitària, que deixà enrere segles de beneficència i amb un gran esforç humà i material es situà a l’avantguarda dels hospitals comarcals de Catalunya. Una llarga història apassionant i enriquidora que es mereix que no es quedi en l’oblit i que intentem explicar en aquest llibre.

Manuel Cusachs i Corredor

Mataró (1937). Periodista, llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona (1993). Fundador i membre del setmanari i, posteriorment, diari, El Maresme (1969-1984). Fundador i redactor de la revista mensual MataróEscrit (1986-1993).

Ha estat corresponsal dels diaris Tele/eXprés, El Correo Catalán, El Noticiero Universal i Avui, de Barcelona, i del setmanari gironí Presència. Ha guanyat el Premi Iluro (1995), la Beca d’Investigació de Malgrat de Mar (1995) i El Premi Manuel Serra i Moret (1997).

Ha publicat una dotzena de llibres de temàtica local i comarcal en l’àmbit polític, social, cultural, treballs de recerca sobre entitats, escoles i biografies. També conrea la ficció amb contes infantils.