20-01-2021

L’antologia de textos que tens a les mans és el fruit d’una tria, la primera que fem per a publicar en paper, d’articles que han anat apareixent a Respostes.cat al llarg dels darrers 6 anys d’edició digital.

Respostes, la revista dels Verbs Essencials, és una plataforma que navega a l’espai cibernètic amb forma webpress que va néixer l’any 2013 amb vocació sociocultural i humanista per a intentar donar respostes a les inquietuds de les persones del segle XXI a través de reportatges, entrevistes i articles d’opinió, entre altres publicacions que se sumem als continguts centrals de la revista.

Les persones que contribuïm a la seva existència i li donem continuïtat volem, per sobre de tot, difondre idees i pensaments que potenciïn l’esperit crític, per enfortir posicionaments personals que siguin útils i dinàmics a l’hora de la presa de consciència de què hi ha una necessitat imperiosa i urgent de transformació de l’actual statu quo social.

Per tant, lluny d’oferir propostes monotemàtiques, Respostes pretén conduir la mirada del lector cap a escrits relacionats amb els quatre verbs essencials que conformen l’estructura de la revista i que al nostre entendre són: ser, saber, fer i viure; formes en infinitiu que condueixen de forma inexorable a la reflexió vital, i a l’acció per a la transformació i el canvi. En definitiva, la nostra missió a l’hora de publicar és que el lector se n’adoni i experimenti que el contingut preval a la forma, la claredat a l’estilisme, la veritat al sofisme, el pensament lliure al “políticament correcte”, l’erudició a la retòrica i a la construcció tautològica.

D’aquesta manera contribuirem, amb tota la humilitat del món, a despertar valors adormits, a exigir un bon govern, a apreciar la feina ben feta, a potenciar la cultura de l’esforç, a gaudir del bon procedir, i a il·lusionar-nos en la tasca fonamental de ser protagonistes de la transformació des de baix, des del tu, des del jo.

Josep Oriol Jorba i Costa