Exilis i dissidències
La revista Felibrejada, nascuda com a butlletí del Grup d’Història del Casal l’any 1994, va prendre el nom de les festes inspirades per Frederic Mistral i els felibres que van donar nom, també, a les vetllades literàries que Terenci Thos i l’Associació Artístic Arqueològica Mataronesa van organitzar a Mataró la darrera década del segle XIX, testimoniant, justament, la relació entre occitans i catalans. Una relació que emprengué la trajectòria mítica amb motiu de l’acollida que donaren els occitans al liberal Víctor Balaguer durant el seu exili a la Provença entre 1865 i 1867.
D’exilis singulars, com el de Balaguer o el d’Antoni Puig i Blanch, un altre liberal, i distingit mataroní, són prou coneguts, però d’exilis i de dissidències n’hi ha hagut a totes les èpoques, i n’hi ha, i potser no tenim prou consciència de la seva dimensió.
El passat 20 de setembre, s’han instal·lat quinze llambordes, stolpersteine, en un acte de memòria i dignificació dels mataronins assassinats als camps nazis i als deportats pel nazisme. Les stolpersteine, col·locades davant el portal de la casa on van viure amb llibertat recordaran i faran visible la seva memòria a la ciutat.
L’exili com a destí de la dissidència d’un territorio no és un fet restringit a un período o un espai concret. Per aquesta raó el 12è Col·loqui Història a Debat s’ha volgut centrar en el exilis cap a l’exterior però també la recepció d’exiliats i els seu impacte a Mataró i al Maresme.
Aquest número de Felibrejada, doncs, és un monogràfic que recull les ponències del Col·loqui i les comunicacions presentades entorn la temática central Exilis i dissidències.
Un any rodó
El 2021 farà treinta-cinc anys que es va fundar el Grup d’Història del Casal, però també en farà uns quants de dos dels projectes de la nostra entitat que segueixen vius, i ben vius.
En fa vint-i-cinc que vam iniciar la presencia de l’entitat a la xarxa i quinze de la primera tertúlia d’història del programa El Racó a Mataró ràdio. I tant una cosa com l’altra sequeixen endanat i adaptant-se a nous reptes.
En aquest número, que en part vol ser de celebració, apleguem alguns articles que no van poder-se incloure en el volum anterior, dedicat al 12è Col·loqui Exilis i Dissidències, i es completa amb les aportacions de membres de l’entitat i d’altres col·laboradors sobre temes d’història, d’arqueologia i de patrimoni.
Jaume Vellvehí i Altimira
President del Grup d’Història del Casal