27-04-2021

Tenir el privilegi de poder llegir i passar en net unes vivències tan especials com han estat els fets de la G.C.E. i en aquest cas, les seves conseqüències posteriors, és quelcom que, no haver-ho aprofitat, seria una negligència per part meva, sobretot, de la manera tan clara i definida que estan escrites. M’endinso doncs en una època en la qual espero entendre una mica millor, mitjança de cada mot i cada paraula del meu preuat germà Miquel, tot el que va ser els principis del que seria la meva arribada al món i els seus antecedents.

El Miquel va ser un ésser molt especial, molt bona persona, i que no tenia mai un no per ningú. Tenir la sort d’haver conviscut amb ell, bo i que només fossin uns pocs anys, ha estat un regal a la meva existència.

Se’m va crear el dilema a l’hora de passar en net aquestes memòries, de si respectar o no el català castellanitzat i amb mots del valencià, i he arribat a la conclusió que si aquesta era la manera que parlaven aleshores els catalans que estaven a València i tenint en compte que el meu germà era cultivat bo i que amb l’idioma imposat pel règim que era el castellà, i que va fer l’esforç d’escriure i endinsar-se en el català bo i les seves errades. I he decidit transcriure-ho de la mateixa manera i fer els aclariments de cada mot al final amb un glossari i lògicament, corregiré alguna errada que es fa molt evident. Jo també vaig ser educada amb tots els estudis tant al Conservatori de Liceu, com a l’Escola i Primaria i a l’Institut, en castellà, i el català, l’he après pel meu compte i per les oposicions que vaig tenir de fer per revalidar el meu lloc de treball al Centre Penitenciari de Quatre Camins, fent el nivell C i el que em queda encara…

Ho he transcrit tal qual ha estat escrit, excepte algunes paraules d’una carta, que de segur que qui les va escriure, ara les hauria eliminat com he fet jo. Va ser una època molt complexa i plena d’esdeveniments tortuosos i difícils d’ingerir amb indiferència i bones resolucions en el moment de ser viscudes, per aquesta raó, ara comprenc fets i paraules que abans no les entenia.